Kıdem Tazminatı Alacağı Nedir? Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatı herhangi bir işyerinde çalışan kişinin işten ayrılması halinde çalıştığı süre içinde harcamış olduğu emeğin karşılığının alınmasını sağlayan bir haktır. Kıdem tazminatı alabilmek için bir işçinin aynı iş yerinde en az 1 yıl boyunca çalışıyor olması gerekir.

Kıdem tazminatının alınmasına neden olabilecek bazı durumlar vardır. Bu durumlar aşağıda sıralanmıştır.

• İşverenin, iyi niyetli ya da ahlaklı davranmaması
• İşçinin; sağlık, niyet ya da ahlak kurallarına aykırı davranması ve bu nedenlerle işin durması
• İşçinin askerlik görevinin olması
• İşçi kadın ise evlenmesi durumunda
• İşçinin ölümü
• Emeklilik zamanının gelmesi

Yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenler doğrultusunda işçi aynı işyerinde 1 yıl boyunca çalışmışsa işten çıkarken kıdem tazminatı alabilir. İşçi avukatı kıdem tazminatı alamayan ya da almakta zorluk çeken işçilerin haklarını savunarak hak kaybının önüne geçecektir.

Kıdem Tazminatı Davası Ne Sürede Tamamlanır?

Kıdem tazminatı davasında süre farklılık gösterebilir. Ortalama olarak konuşacak olursak bir davanın süresi 17 ay ile 1 ay arasında değişiklik göstermektedir. İşçi ile işveren arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda Bursa işçi avukatı sürecin daha sağlıklı takibini yapacaktır.

İhbar Tazminatı Nedir?
Bir işçi çalıştığı yerden kanunda ön görülen süre içinde önceden haber vermeden çıkarılıyorsa ihbar tazminatı hakkını elde eder. Bunun tam tersi olarak işçi eğer işverene belirtilen süre içerisinde haber vermeden işten çıkıyorsa bu durumda işverenin tazminat hakkı ortaya çıkar. İşçi ve ihbar tazminatı gibi konularda profesyonel hizmet veren deneyimli Bursa işçi avukatı ile çalışmak gerekir. Avukat davayla ilgili gerekli süreci başlatarak kıdem tazminatı hesaplaması ve diğer işlemlerle ilgili süreci başarılı bir şekilde yönetir.

İşe İade Davası Nasıl Açılır?
Bir işte çalışırken işçinin sözleşmesi devam ettiği halde herhangi bir nedene dayanmadan işten atılması İş Kanunun 20. Maddesine göre dava açılmasını gerektirebilir. İşten çıkarılmalarda sözleşmenin fesih nedeni ve zamanında bildirimi çok önemlidir. Fesih bildirimi yapıldıktan sonra işçi iş mahkemesine en geç 1 ay içerisinde dava açması gerekir. Bir ayı geçiren işçiler fesih nedenini kabul etmiş sayılır ve dava açma haklarını kaybederler.

İşçi, iş mahkemesine dava açması halinde işe iade olabilir, ancak bunun için hukuki sürecin en iyi şekilde yürütülebilmesi ve işçinin de davasında haklı olması gerekir. İş kanunun amacı her ne kadar işveren ve işçiyi korumak olarak görülüyor olsa da işçinin haklarının daha fazla gözetildiği de açıktır. Bu anlamda işten atılan bir işçi eğer bunun geçerli bir sebep olmadığını biliyor ve bundan da emin ise bu durumda yasal haklarını kullanmak isteyebilir. İşe iade davalarının ne kadar süreci konusunda net bir bilgi verilmez. Ancak genel olarak konuştuğumuzda 6 aylık bir süre içerisinde dava sonuçlanacaktır.

Ersin

Napcan kiiii?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir