Proofreading nedir?
Proofreading nedir, genel olarak yazılı olan bir metni inceleyerek yazım, imla, gramer gibi kural hatalarını düzenleme işlemidir. Anlatım bozukluğu, yanlış cümle tasarımı gibi durumlar zaman zaman sık karşılaşılan bir sorun olabilmektedir. Proofreading süreci tamamlanabilmesi için metin defalarca okunmalı, üzerinden defalarca geçilmelidir. En son hata bulunup düzletildiğinde bu süreç tamamlanacaktır. Proofreading nasıl bir süreçtir, bu süreçte nelere dikkat edilmelidir, adım adım Proofreading nasıl yapılır gibi soruların cevabı yazımızın devamında yer alacaktır.
Proofreading nasıl yapılmaktadır?
İlk aşamada metnin imla kuralları, cümle yapısı, dil bilgisi gibi genel hatları kontrol edilmelidir. Bu genel kontrol sonrasında daha detaylı kontrol gelecektir. Anlam akıcılığı ile hatalar tespit edilip listelenir. Bu ikinci aşama yani detaylı kontrol bazen günlerce sürebilmektedir. Bu belirlenen hata listesi oldukça önemlidir. Bundan sonraki aşamalar bu listeye göre ilerleyecektir. Tam bu noktada bilgisayar programlarından yararlanılarak bir hata taraması daha yapılacaktır. Bu arada metin en az 2 kere sesli bir şekilde okunacaktır. Tarama işlemi olarak en son satırlar tek tek kapatılarak incelenecektir. Son aşamada hem manuel hem de bilgisayar programları ile yazım denetimi yapılarak süreç tamamlanacaktır.
Bir proofreader nasıl olunur ve proofreaderin görevleri nelerdir?
Bir proofreader olabilmek için dikkatli ve özenli olmak ilk aranan şart olmalıdır. Ayrıca, kullanılan dil hakkında geniş teknik bilgiye sahip olmanın yanı sıra anlam bilgisi de ana dil seviyesinde olmalıdır. Bir proofreaderin görevleri ise; metnin sayfa yapısını, referansların kullanımını, metnin tutarlı ve anlamlı oluşunu, yanlış kullanılan kelimeleri kontrol etmeli, düzenlene metni orijinali ile karşılaştırıp yazarla paylaşmalı ve onay almalıdır. İçeriği görünüm olarak da düzenlemelidir. Metne dair tüm detayların kontrolü tek tek yapılmalıdır